29 71 41 90 info@new-you.dk

Panikangst: Hvad er det, og hvad kan du gøre?

Panikangst er en alvorlig angstlidelse, der kan have en betydelig indvirkning på ens livskvalitet. Det kan være svært at håndtere angsten, da den ofte kommer ud af det blå og kan føre til en række fysiske og mentale symptomer.

Heldigvis er der en række effektive behandlinger og selvhjælpsmetoder, der kan hjælpe med at lindre de fysiske symptomer og forbedre livskvaliteten. I denne artikel vil vi se nærmere på, hvad panikangst er, hvilke symptomer der typisk optræder, og forslag til effektive førstevalg til behandling.

Hvad er panikangst?

Panikangst er en angstlidelse, hvor personen oplever pludselige, kraftige angstreaktioner uden nogen åbenlys årsag. Disse angstanfald kan komme ud af det blå og kan føre til en række fysiske og mentale symptomer, såsom hjertebanken, åndenød, svedeture og følelsen af at miste kontrollen eller dø. Personer med denne form for angst kan også opleve frygt for at få et panikanfald eller undgå situationer eller steder, hvor panikanfald kan forekomme.

Hvad kan årsagerne være til et angstanfald?

Oplevelser i barndommen:

Traumatiske oplevelser eller oplevelser i barndommen kan spille en rolle i udviklingen af angstlidelser senere i livet. Disse oplevelser kan være relateret til traumer, misbrug, eller svære adskillelser fra primære omsorgspersoner.

Stress og livsændringer:

Langvarig stress eller livsændringer, såsom jobtab, skilsmisse, eller tab af en elsket, kan bidrage til udviklingen af angstlidelser eller udløse et angstanfald.

Personlighedsfaktorer:

Visse personlighedstræk, såsom perfektionisme eller tendens til at være ængstelig, kan øge sårbarheden over for angstlidelser.

Kognitive faktorer:

Negative tankemønstre eller fejlagtige opfattelser af trusler og farer kan forstærke angstsymptomer og bidrage til udviklingen af angstlidelser.

Det er vigtigt at bemærke, at årsagerne til angstlidelser og udviklingen af panikangst kan være komplekse og ofte involvere et samspil mellem flere faktorer. Det er også værd at nævne, at det første angstanfald ofte kan udløses af en bestemt situation, der pludseligt aktiverer eller forstærker eksisterende angstsymptomer.

angst anfald symptomer

Angst anfald symptomer kan være meget ubehagelige og skræmmende. De kan omfatte fysiske symptomer såsom hjertebanken, svedeture og åndenød, samt mentale symptomer såsom angst, følelsen af at miste kontrol og en følelse af uvirkelighed. Dette kan udgøre et komplekst samspil, og det er derfor vigtigt at søge behandling, hvis du oplever symptomer på panikangst, da det kan have en stor indvirkning på din livskvalitet.

Panikanfald kan ske pludseligt og uden nogen åbenbar grund. Et anfald af panik, kan opstå når som helst og hvor som helst, men der kan også være særlige situationer, som kan udløse et panikanfald.

For eksempel kan en person, der lider af panikangst, også lide af andre angstlidelser såsom social angst, hvor man føler sig overvældet af angst i større menneskemængder eller når man føler, at man ikke kan flygte fra en situation.

Panikangst-hypnose

Angsten for angsten

Mennesker med panikangst har ofte en række fysiske og mentale symptomer, og det kan være meget skræmmende for personer, der oplever dem. Når man først har oplevet panikanfald, kan det også føre til angst for angsten, hvilket gør, at man kan blive bange for nye anfald, og dette kan skabe en ond cirkel, der er svær at bryde ud af. Dette er også selvom man efter første panikanfald egentlig sjældent får tilbagevendende anfald, men fordi det har været en ubehagelig oplevelse første gang, så ligger det i baghovedet som en frygt for at det sker igen.

Angstanfald om Natten

Angstanfald kan også ske om natten, og det kan forstyrre ens søvn. Personen med panikangst kan vågne op om natten med en intens følelse af angst eller panik. Dette kan gøre det svært at falde i søvn igen og kan forårsage søvnproblemer.

Hvad kan jeg selv gøre?

Hvis du oplever symptomer på panikangst, og leder efter nogle gode behandlingsteknikker, er der nogle ting, du kan gøre for at hjælpe dig selv. Det kan være en god idé at finde en støttende person at tale med, og få hul på snakken, da det kan hjælpe med at reducere angst og følelsen af isolation.

Du kan også prøve at lære teknikker til at håndtere angst, såsom dybe vejrtrækninger, Faster EFT og selvhypnose. Mange oplever også en bedring med fysisk aktivitet, som også kan virke som en del af forebyggende behandling.

Hypnose_panikangst_kbh
Behandling af panikangst

Hvis du oplever symptomer på angst, kan det være en god idé at søge hjælp fra en professionel. En hypnoterapeut kan hjælpe med at identificere de udløsende faktorer for dine anfald ved at bruge hypnose mod angst, som er en effektiv metode til behandling af angstlidelser, så længe der ikke ligger psykiske sygdomme til grund, og hjælpe dig med at bryde disse mønstre.

Samtidig kan din hypnoterapeut lære dig en række selvhjælpsmetoder, som kan hjælpe med at lindre symptomerne. Behandlingen kan være en effektiv metode, men det er vigtigt at konsultere en kvalificeret terapeut for at få den bedst mulige støtte og vejledning.

Panikangst kan være en meget belastende angstlidelse, men der er effektive behandlingsteknikker og selvhjælpsmetoder til rådighed, som kan hjælpe dig videre.

Ved at tage det første skridt og søge hjælp, kan du bryde den onde cirkel af angst og starte på vejen mod bedring og velvære.

Skal det være slut med panikangst og ubehag i dit liv?

Er det på tide at slippe af med det følelsesmæssige ubehag, såsom angst og panikangst? Fylder tankerne for meget med det? Har du brug for professionel hjælp til at overvinde din angst og få boostet din mentale sundhed? Så kan du tage det første skridt og kontakte New-You ved at sende en e-mail til info@new-you.dk eller ved at udfylde kontaktformularen nedenfor.

 

     

    FAQ om panikangst

    Hvor lang tid tager et angstanfald?

    Varigheden af et angstanfald kan variere fra person til person, men det kan vare fra få minutter op til flere timer.

    Er angst anfald farligt?

    Angstanfald er normalt ikke farlige i sig selv, men de kan være meget ubehagelige og forstyrrende for personen, der oplever dem.

    Hvad sker der i hjernen når man har angst?

    Når man oplever angst, aktiveres forskellige områder af hjernen, herunder amygdala, som er ansvarlig for behandling af frygt, og det autonome nervesystem, som styrer kroppens reaktioner på stress.

    Er man træt efter et angstanfald?

    Det kan variere fra person til person, men nogle mennesker kan føle sig trætte eller udmattede efter et angstanfald på grund af den intense fysiske og mentale belastning, også selvom det oftest er kortvarige anfald.

    Kan man pludselig få angst?

    Ja, angst kan opstå pludseligt og uventet, selvom det ofte er relateret til stressende begivenheder eller stimuli.

    Benny Vadmand