29 71 41 90 info@new-you.dk

Er der forskel på en hypnotisør og en hypnoterapeut?

Hypnose er en behandlingsform, der har været anvendt i århundreder, og som har hjulpet mange mennesker med at overvinde forskellige udfordringer. Men når det kommer til at vælge en professionel at arbejde med, kan det være forvirrende at forstå forskellen mellem en hypnotisør og en hypnoterapeut. Læs med i denne artikel for at se, hvori forskellene ligger.

Hvad er forskellen på hypnose og hypnoterapi?

Hypnose er det indadvendte fokus, der arbejdes med, og hypnoterapi er det terapeutiske arbejde, der udføres i hypnosen. Forskellen mellem hypnose og hypnoterapi er, i hvert fald set ud fra et traditionelt synspunkt, mere en betegnelse, da definitionerne overlapper hinanden.

Både hypnotisører og hypnoterapeuter arbejder i en hypnotisk tilstand, som induceres af personen, der udfører hypnosen. Klienten har indvilliget i at følge de givne instruktioner og ønsker at skabe forandringer. De fleste benytter sig af, at klienten har lukkede øjne under processen.

Det er vigtigt at vide, at uanset hvilken type hypnose der udføres, vil du aldrig være helt væk eller miste kontrol undervejs. Du vil altid være i en bevidst tilstand og kunne huske det hele bagefter, ligesom under en normal samtale. Forskellen er blot, at under hypnose er dit fokus skærpet indad.

Hvordan arbejder en hypnotisør med klassisk hypnose?

En hypnotisør, som benytter klassisk hypnose, arbejder efter gammeldags principper og fokuserer på at få sine klienter i en form for hypnose og give dem nogle forslag (suggestioner) om at skabe forandringer på de områder, der ønskes.

Klienten er minimalt involveret i processen, og oftest benytter hypnotisøren sig af færdiglavede scripts, som læses op under hypnosen. Metoderne til at få klienten i hypnose er som regel af den gamle metode, hvor man tror, at afslapning er lig med dyb hypnose.

Der bruges langsommelige induktioner som f.eks. progressive afslapningsinduktioner, hvor man ikke ved, hvilken dybde eller hvor suggestibel klienten er på dette tidspunkt.

 

Fordelene ved klassisk og traditionel hypnose:

 • Klienten bliver afslappet.
 • Ved gentagne behandlinger inden for kort tid og med klienter, der har en god modtagelighed, kan der skabes semi-permanente til permanente forandringer.

Ulemper:

 • Der benyttes af scripts der ikke tager udgangspunkt i den individuelle klient.
 • Der bruges progressive afslapningsinduktioner, disse typer induktioner i gammeldags, og man ved ikke, hvilken hypnosedybde klienten er i, og det er tidskrævende og i værste tilfælde kan klienten falde i søvn.
 • Klienten er ikke involveret i processen, hvilket gør, at man ikke er opmærksom på de skift, der evt. sker undervejs.
 • Klienten skal have mange sessioner tæt på hinanden for, at der i bedste fald kan skabes permanente forandringer.

Hvordan arbejder en moderne hypnoterapeut?

Den moderne hypnoterapeut arbejder også med hypnose, men forskellene er, at hypnoterapeuten anvender målrettede teknikker og tager udgangspunkt i den individuelle klient for at skabe de bedste betingelser og resultater.

Der benyttes hurtige induktioner eller lyninduktioner, som sikrer, at klienten opnår den rette hypnotiske tilstand og dybde på kort tid. Dette gør det muligt at påbegynde det terapeutiske arbejde hurtigt.

Der er mange fordele ved at benytte hypnose som redskab, især når det anvendes i form af moderne hypnoterapi. De terapeutiske teknikker bearbejder effektivt udfordringer og problemstillinger ved hjælp af hypnoterapeutiske teknikker og positive forslag.

 

Fordelene ved moderne hypnoterapi er:

 • Målrettet og professionel behandling af angst, fobier, lavt selvværd, dårlige vaner og direkte terapi arbejder med årsagen til problemet og ikke kun symptomerne.
 • Effektive og dynamiske sessioner, hvor der skabes samarbejde mellem klient og hypnoterapeut
 • Klienten er med i processen, hvilket fører til indsigt og dybere forandringer
 • Der tages udgangspunkt i den enkelte klient, og der bruges klientens egne forandrings/power ord
 • Der skabes permanente forandringer på de områder, der arbejdes med
 • Klienten slipper fysiske fornemmelser/blokeringer, som sidder i kroppen
 • Hypnoterapien påvirker ofte klienten positivt på andre områder end dem, der arbejdes med.

Der er faktisk ingen ulemper ved moderne hypnoterapi som sådan. Der er blot nogle få vigtige kriterier, der skal være opfyldt, før vi kan opnå effektive forandringer med en høj succesrate. Så længe klienten selv ønsker forandringer og er villig til at deltage aktivt i processen samt er velfungerende, overstiger resultaterne ofte klientens forventninger. Anvendelse af hypnose åbner op for muligheder for effektiv terapeutisk behandling af en lang række problemstillinger.

 

Valg af hypnotisør og hypnoterapeut – Hvad skal du kigger efter, når du vælger behandler?

Betegnelserne “hypnotisør” og “hypnoterapeut” kan som sagt godt overlappe hinanden, så det vigtigste er ikke så meget de specifikke titler, som behandleren har, men mere om de kan hjælpe dig med at skabe de forandringer, som du ønsker i dit liv.

En god idé, når du vælger en hypnotisør eller hypnoterapeut, er at tjekke klientudtalelser og hypnoterapeutens uddannelse samt sikre, at personen er internationalt certificeret i en anerkendt organisation. Derudover er det vigtigt at følge din mavefornemmelse og træffe beslutning ud fra det.

Vil du gerne slippe for årsagerne til problemet og skabe forandringer i dit liv?

Er tiden inde til at komme videre i livet og få boostet dit selvværd? Så vil behandling med hypnose være et oplagt valg for at skabe positive forandringer i dit liv. Ønsker du at bestille en tid eller har du spørgsmål om hypnose, så kontakt Benny fra New-You allerede i dag. Du kan gøre det ved at sende en e-mail til info@new-you.dk eller ved at udfylde kontaktformularen nedenfor.

   

  Latest posts by Benny Vadmand (see all)