29 71 41 90 info@new-you.dk

I mit daglige virke som hypnoterapeut og underviser støder jeg på forskellige misforståelser omkring hypnose. I denne artikel vil jeg komme ind på de tre største af slagsen.

Hvad er de tre største misforståelser omkring hypnose?

De fleste mennesker har deres idé om, hvad hypnose er. Igennem mine mange års arbejde inden for hypnoseområdet har jeg hørt mange gode bud – især den negative del af slagsen, hvor nogle mennesker ligefrem er bange for hypnose, selvom dette er en naturlig tilstand. Heldigvis er holdningen til hypnose ændret sig markant de seneste år, hvor flere og flere har fået øjnene op for, hvor effektiv hypnose virker til de fleste typer af udfordringer. Dog er der stadig nogle klassiske misforståelser, der bliver ved med at hænge ved.

Jeg vil uddybe de tre misforståelser her nedenfor.

Misforståelse 1: Hypnose er søvn

Ordet “hypnose” kommer fra det græske “Hypnos”, hvilket betyder søvn (som man troede det var før i tiden). Hypnose har absolut intet med søvn at gøre – det er faktisk det stik modsatte, nemlig en skærpet tilstand af opmærksomhed. Det er en tilstand, hvor sindet kan gå ind og slappe af på en måde, der minder om søvn. Faktisk er man i hypnose det meste af ens vågne tid, da ca. 90-95% af det, man gør i løbet af en dag, er ubevidste handlinger. Dette kan være svært for nogle mennesker at forstå, fordi de færreste har tænkt over, hvor få nye tanker og beslutninger, de tager dagligt. Undersøgelser viser, at mennesket har ca. 60-70.000 tanker dagligt, og 90% af disse tanker er de samme som de havde dagen før.

Misforståelse 2: I hypnose er man helt væk

Hypnose er en meget ressourcefuld tilstand, hvor der er kontakt med de dybere lag af en selv. Det er her, hvor kreativitet og lyse ideer udspringer fra. Hypnosetilstanden er generelt set der, hvor mennesket præsterer allerbedst. Så når man er i hypnose, vil man aldrig kunne være helt væk. Tværtimod vil man være i en fokuseret og koncentreret tilstand, hvor man bagefter vil kunne huske lige så meget som ved en almindelig samtale.

Misforståelse 3: Man mister kontrol i hypnose

Hypnose er en naturlig og selvskabt tilstand, så en anden person kan ikke kontrollere en. Medmindre man selv indvilliger i det, eller vi er ude i ekstremer såsom hjernevask. Til tider hører man om sager, hvor folk er blevet “påvirket” til at gøre noget, som de normalt ikke ville gøre. Men dette skyldes ofte, at en autoritet er indblandet, såsom en chef, læge, lærer eller en anden person. Nogle mennesker lader sig påvirke nemmere end andre, men generelt kan man ikke få en anden person til at gøre noget, som strider imod deres etik og moral. Tænk bare på, hvor meget vi bliver påvirket i dagligdagen – vi bliver konstant bombarderet af indtryk, som påvirker os ubevidst, f.eks. reklamer og andre mennesker. Dette påvirker vores valg og beslutninger, så vi måske træffer nogle valg, som vi ikke ville have gjort, hvis disse påvirkninger ikke var til stede.

Min erfaring er, at når vi inden den første hypnoterapi session har fået afklaret disse 3 misforståelser og personen ønsker at blive hypnotiseret, så forløber selve hypnosesessionen nemt og gnidningsfrit.

Latest posts by Benny Vadmand (see all)